POVIJEST

BOXE FRANCAISE – SAVATE

Boxe Francaise ili Savate je borilački sport u kojem se koriste udarci rukama i nogama razvijen u Francuskoj na prijelazu između 17. i 18. stoljeća. Današnji oblik razvijen je oko 1820. godine.

Iako pravila u Savateu nisu bila definirana do 1899., korijeni borenja rukama i nogama u Europi mogu se tražiti u staroj Grčkoj. Dio starih originalnih Olimpijskih igara bio je privržen borbenom stilu jedan na jedan, poznat pod nazivom Pankration. Te borbe nisu bile ograničene nikakvim pravilima, a sastojale su se od udaraca nogom, šaketanja, bacanja i zadržavanja. Kada je tradicija organiziranih igara izumrla, ovaj oblik tjelesnih borbi prenesen je na ulice.

U Francuskoj u 17. stoljeću, pojavila su se dva specifična oblika uličnih borbi. Chausson Marseillais, kako je nazvan jedan od stilova, ovisio je skoro samo o snazi udarca nogom. Drugi stil je nazvan Savate, a sastojao se od kombiniranja otvorenih udaraca rukom i niskih udaraca nogom.

Charles Lecour donio je 1845. prva pravila modernog Savatea. Nakon mnogo godina studiranja i promatranja ova dva stila uličnih borbi, Lecour je stvorio Savate – Francuski boks. Spojio je snažan visoki udarac nogom iz Chausson Marseillais stila sa niskim nožnim udarcem iz Savatea i k tom dodao snagu udarca stisnutih šaka koje je pronašao i uzeo iz Engleskog boksa.

Maitre Charlemont napisao je 1899. prvu zvaničnu raspravu o Savateu. Inspiriran mačevanjem, udružio je mnoge elemente mačevanja u tehniku Savatea. Najočevidnije je to što je dodao prednji nagli udarac koji daje veći prostor tradicionalnoj tehnici. Suvremena pravila sporta izvedena su iz njegovih spisa.

Početkom 20. stoljeća Savate se počeo rasprostranjeno prakticirati, odnosno vježbati. Učili su ga u francuskoj vojsci kao dio osnovnog treninga, a otvorene su škole u Belgiji, Švicarskoj, Italiji i Njemačkoj. Godine 1924. Savate je bio demonstrativni sport na Olimpijskim igrama u Parizu. Danas je Savate praktično internacionalni sport jednako popularan i kod muškaraca i žena.

Kao pogodan vid borbe prsa o prsa Savate se vježbao u vojnim i policijskim školama. Dok je u Engleskoj razvijen oblik turnirskog nadmetanja udarcima rukom – boks (šakanje), Francuska je imala metode udaračkog borenja pretežno efikasnim udarcima nogama, koji su sistematizirani početkom 19. stoljeća te uz preuzimanje tehnike ”Engleskog boksa” dobija naziv Boxe Francaise (”Boks na Francuski način”). Vojna akademija ”L Ecole militarie de Joinville le Pont” bila je centar ovog oblika borbe, pa kako je primala na školovanje časnike iz mnogih zemalja, oko 1850. savate je raširen u gotovo sve zemlje Europe i Rusije te kao novi borilački sport brzo se proširio u Belgiju, Italiju, Španjolsku, Kanadu i druge zemlje pod francuskim utjecajem.

Krajem 19. stoljeća u Europi je navodno bilo nekoliko stotina tisuća poklonika i praktikanata Savatea.

Godine 1970. ukinuti su višestruki savezi i osnovana je jedinstvena Federacija za savate i pridružene discipline, a sam Savate proglašen je nacionalnim sportom Francuske.

Danas postoji internacionalna federacija za Francuski boks koja okuplja više od 50 nacionalnih saveza među kojima i Hrvatsku (primljena 15.01.1992.) kao punopravnog člana.

Savate u Zagreb dolazi 1918. godine, a donio ga je dr. Schultz iz Praga. Spomenuti dr Schultz i Janiček 1920. izdaju knjigu ”Šakanje”. Za vrijeme rata savate se gasi da bi se obnovio tek 1976. na inicijativu Davora Đenović i francuskog instruktora Damiena Wehr.

Organizirano se počinje trenirati u Rijeci, Zagrebu, Sesvetskom Kraljevcu, Osijeku, Borovu, Crikvenici, Splitu…

U Zagrebu je 1983. održan Kup Zagreba (u dvorani ”BK Metalac”, na Sv. Duhu), a pored domaćih boraca nastupili su i borci iz Francuske.

PRAVILA BORENJA I SUĐENJA

Osobna oprema:

  • savate triko, savate tenisice, rukavice, štitnik za zube i genitalije, zaštitna kaciga, štitnici za potkoljenice

Vrste natjecanja po borbenim disciplinama:

  • osnovni oblik ”Assaut” – oblik borbe uz lagani kontakt, koristi se kompletna zaštitna oprema
  • ”Pre – combat” oblik borbe – udarci punim kontaktom uz potpunu zaštitu, služi kao pripremni oblik za ”Total – combat”
  • ”Total – combat”, oblik borbe punim kontaktom bez zaštitne kacige i uz obveznu osobnu zaštitu (štitnik za zube i genitalije)
  • ”Canne” – način borbe štapom, sličan mačevanju – pridružena disciplina tradicionalnom Savateu. Kod nas se ne prakticira i ne održavaju se natjecanja.

Pravila borbe:

Kadeti (do 17 godina) se natječu samo u ”assaut” obliku borbe u kojem nije dopušteno udarati snažno već vrlo malim kontaktom.

Udarna površina nogom je rist stopala i puno stopalo dok je rukom dopušteno udarati udarnom površinom boksačke rukavice.

Dopušteni udarci rukom: sve tehnike iz klasičnog boksa

Dopušteni udarci nogom: kružne, frontalne i tehnike iz okreta i skoka u predio glave, trupa i nogu.

Zabranjeni udarci rukom i nogom: udarac laktom, koljenom, u genitalije, leđa, tjeme, potiljak te nedopušenim dijelovima boksačke rukavice i savate tenisice.

Zabranjeno je: guranje, hvatanje noge, udaranje nakon sudačke zapovijedi ”stop” ili nakon gonga, udaranje dok je protivnik na podu, nesportsko ponašanje.

Pozdrav: sportski pozdrav se sastoji od primicanja desne ruke srcu i ispružanje iste udesno dolje (od srca).

Način bodovanja: pozitivni bodovi su pravilno izvedene tehnike uz odgovarajuće doziranu snagu udarca, ovisno od vrste natjecanja (”assaut” ili ”combat”), u dopuštene ciljeve.

  • svi udarci rukom u glavu ili tijelo (1 poen)
  • udarac nogom u nogu (1 poen)
  • udarac nogom u tijelo (2 poena)
  • udarac nogom u glavu (4 poena)

Negativni poeni dobijaju se za sudačke kazne, odnosno opomenu (-1 poen) koju sudac u ringu izriče nakon suglasja bodovnih sudaca. Treća opomena znači diskvalifikaciju borca. Pobjeda se može ostvariti na bodove, predajom, tehničkim ili klasičnim ”knock-out” – om i diskvalifikacijom jednog od boraca. Seniorske borbe u ”combatu” traju 5 x 2 min. s odmorom od 1 min. između rundi i odvijaju se na boksačkom ringu, dok se borbe u ”assautu” odvijaju na borilištu (tatami).

Član Svjetske savate federacije.