O NAMA

Predsjednik sudačke organizacije: Marjana Kovačić

Stegovna komisija: Hrvoje Kišasondi, Marijan Barišić, Darko Milošić

Nadzorni odbor: Nikola Kaniški, Goran Borović, Ivica Manestar

Hrvatski savate savez osnovan je 28.04.1987. godine u hotelu Holiday Inn u Zagrebu na inicijativu tadašnjeg predsjednika Jugoslavenskog savate Odbora Vuka Rajkovića i tadašnjeg selektora (izbornika) reprezentacije Jugoslavije Željka Jareca. Za predsjednika je izabran Zoran Marić iz Splita.

Prvo juniorsko prvenstvo Hrvatske održano je 1988. godine u dvorani osnovne škole „Slavko Stančir“ u Sesvetskom Kraljevcu kraj Sesveta, tj. Zagreba. U organizaciji HSS-a i JUS-a (Jugoslavenskog savate odbora) 1990. god. u Ciboninoj dvorani u Zagrebu, održan je meč pred 5000 gledatelja između ondašnje reprezentacije Jugoslavije i Francuske, a godinu dana kasnije u Domu sportova pred 3000 gledatelja održana je noć šampiona gdje su nastupali: Branko Cikatić, Mark Holand, Vlado Gruić, Drago Bunčić i Ernesto Host kao sekundant.

Raspadom Jugoslavije u Hrvatskoj su djelovala samo dva kluba i to Lučki radnik iz Rijeke i Budućnost iz Sesvetskog Kraljevca koji su za vrijeme Jugoslavje bili klubovi sa najviše natjecatelja i prvaka države. 1991. godine predsjednik Svjetske savate federacije Michel Roger šalje poziv Hrvatskom savate savezu na sastanak Svjetske savate federacije koji je održan u Tourani-u u Belgiji. Na sastanku je odlučeno da hrvatski natjecatelji sljedeće godine nastupaju na prvenstvu Europe pod imenom grada iz kojeg dolaze, a kada jedna od država Europske unije prizna Hrvatsku kao državu isti trenutak Svjetska savate federacija priznaje Hrvatski savate savez kao punopravnog člana, a Hrvatski natjecatelji nastupaju pod Hrvatskom zastavom.

17.1.1992. godine Hrvatski savate savez postaje punopravni član Svjetske savate federacije.

Član Svjetske savate federacije.